Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Το e-twinning πρόγραμμά μας: "Critical Chocolate"

Σκοπός του προγράμματος είναι, με αφορμή  την αγαπημένη τους σοκολάτα, τα παιδιά να αναπτύξουν μια κριτική στάση ζωής εν γένει.

Το "κριτική" αναφέρεται και αναλύεται στους εξής επιμέρους στόχους:

α) Να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους, τα δικαιώματα των παιδιών γενικότερα και να συνειδητοποιήσουν ότι, αν και σε τόσο μικρή ηλικία, είναι δυνατόν να αναλάβουν ενεργό δράση για την υπεράσπισή τους και την καταγγελία της καταπάτησής τους οπουδήποτε στον κόσμο και αν γίνεται. Το άρθρο 32 της Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού ορίζει ρητά ότι "Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του",





                               Εικόνες: http://www.back-to-nature.gr/2014/04/blog-post_4603.html

β)Να στέκονται κριτικά απέναντι στο μάρκετινγκ μέσα από τις διαφημίσεις και τις συσκευασίες των προϊόντων σοκολάτας και να αποκτήσουν συνετές καταναλωτικές συνήθειες.

Επιπλέον στόχοι του προγράμματος είναι η γνωριμία με τον ευρωπαϊκό χώρο και την ευρωπαϊκή κουλτούρα αλλά και την αποικιοκρατία, οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η καλλιτεχνική και δημιουργική έκφραση.

Μέχρι τα Χριστούγεννα ασχοληθήκαμε με τον πρώτο στόχο με μία σειρά από δραστηριότητες  που ξεκίνησαν από τα συστατικά της σοκολάτας, την πρώτη ύλη και από πού προέρχεται. Γνωρίσαμε τον καρπό του κακάο και φτάσμαε στην εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας στις φυτείες του κακάο. Στο πλαίσιο αυτό επεξεργαστήκαμε την ιστορία "Το κοριτσάκι με τα σπίρτα"του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και μιλήσαμε για την αναγκαιότητα που επέβαλε τη θέσπιση ξεχωριστών δικαιωμάτων για τα παιδιά. Ο προβληματισμός που τέθηκε είναι αν αρκεί να υπάρχει ένα επίσημο κείμενο για να προστατεύονται τα παιδιά και καθώς φαίνεται ότι αυτό δεν αρκεί τι μπορούμε να κάνουμε εμείς γι' αυτό. Καθώς παραμένουμε σε αναζήτηση προτάσεων και τρόπων για πιο ενεργή δράση από μέρους μας, ώστε αυτό το μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπιστεί αλλά και εμείς να μπορούμε να απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας σοκολάτα, πραγματοποιήσαμε πολλες ευχάριστες δραστηριότητες.

Επισκεφτήκαμε το Εργοστάσιο - Μουσείο Σοκολάτας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:







Μιλήσαμε για την Ευρώπη, τις χώρες της (αν και όχι όσο θα θέλαμε, θα συνεχίσουμε μετά τις γιορτές) και είδαμε σοκολατένιες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.







 Σοκολατώσαμε μελομακάρονα και τα στείλαμε στους εταίρους μας στην Ιταλία και την Πολωνία:





Και τέλος ανεβάσαμε τη χριστουγεννιάτικη θεατρική μας παράσταση όπου, συμβολικά απελευθερώσαμε κάθε παιδί που ζει μια ζωή σκληρά εργαζόμενο και στερείται τις χαρές της παιδικής του ηλικίας και το μεταφέραμε σ' ένα κόσμο χαράς και  ανεμελιάς, όπως αξίζει σε κάθε παιδί να ζει. Η συνάδελφός μου η Κατερίνα κι εγώ, παραλλάξαμε το "Κοριτσάκι με τα σπίρτα" κάνοντάς το "Το κοριτσάκι με τα σοκολατάκια",  που όμως  δεν πεθαίνει αλλά μεταφέρεται σε έναν άλλον κόσμο μέσα από την ιστορία του Καρυοθραύστη, όπου και γίνεται η Νεράιδα της Ζαχαρένιας Πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου